Sri Lanka

Ceylon was een Engelse kolonie waar bijna alleen maar koffie werd verbouwd. Rond het jaar 1870 werden de koffie planten ziek door de schimmelziekte welke wij koffieroest noemen. Koffieroest is een agressieve schimmel welke zich in de bodem en in de wortels van de planten nestelt. De schimmel produceert sporen waardoor de bladeren van de boom of plant ‘ziek’ worden. De eerste tekenen van koffieroest uiten zich in oranje-bruine plekken op het blad. Deze plekken zien er een beetje uit als metaalroest, vandaar de naam koffieroest. Deze schimmel is bijna niet uit te roeien en moet in een vroeg stadium behandeld worden, anders is de schade niet te overzien.

In Sri Lanka zijn ze overgestapt op de productie van thee en zoals de oude Engelse goed betaamd werd dat een stevige, volle en aromatische zwarte thee. En echte Engelsman heeft niets liever dan een kop stevige Ceylon thee welke hij kan mengen met melk en suiker.

Tegenwoordig staat Sri Lanka al lang niet meer bekend om alleen zijn krachtige zwarte thee maar vooral om de mooie kwaliteit welke zij kunnen produceren, de ongelofelijk vriendelijke en behulpzame mensen, het prachtige natuur landschap en de bijzonder rijke geschiedenis.

  • Tegels
  • Lijst