Witte chocolade truffels met Matcha vulling

Bereidingstijd
5 uur en 30 minuten

Benodigdheden
Bakplaat, bakpapier, kleine pan, grote kom, (dompel)vork, draadgarde

Methode
Koelkast

Ingrediënten
Voor de vulling

  • 125 ml room
  • 250 gr witte chocolade, fijngehakt
  • 1½ - 2 eet lepels Matcha-poeder, evt. extra voor het decoreren

 Voor de coating

  • 200 gr witte chocolade, in stukjes gebroken

Bereiding
Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier

  1. Doe de room in een kleine pan. Breng de slagroom aan de kook en haal dan van het vuur.
  2. Voeg de fijngehakte, witte chocolade toe en schud met de pan zodat de chocolade in de vloeistof verdwijnt.
  3. Strooi 1½ lepel matcha-poeder over  de chocolade en laat alles 30 seconden staan.
  4. Roer het geheel krachtig, met behulp van een draadgarde, tot een glad mengsel.
  5. Proef even van het mengsel en voeg desgewenst nog wat theepoeder toe.
  6. Doe het mengsel in een lage, wijde kom en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Zet het vervolgens voor 4 uur in de koelkast.
  7. Schep, zodra het chocolade-roommengsel z’n vorm behoudt, met twee grote theelepels twintig hoopjes op de bakplaat. Dit hoeft niet zo netjes te gebeuren. Zet in de koelkast om te stijven, ongeveer 30 minuten.
  8. Als de truffels heel stevig zijn, rol ze dan tussen je handpalmen tot nette balletjes en leg ze opnieuw op de bakplaat en zet terug in de koelkast. Wederom ongeveer 30 minuten
  9. Smelt voor de coating de witte chocolade in een hittebestendige kom au bain-marie. Laat de chocolade afkoelen tot 30°C, anders wordt de coating te dun.
  10. Haal de bolletjes weer uit de koelkast. Laat een balletje vulling in de gesmolten chocolade vallen. Beweeg het heen en weer, zodat het rondom bedekt raakt met de chocolade.
  11. Haal het bolletje, met behulp van een (dompel)vork, uit de chocolade. Klop een paar keer met de vork op de rand van de kom om overtollige chocolade er af te laten druipen. Hier moet je snel mee zijn. Anders wordt de vulling te vloeibaar.
  12. Leg voorzichtig op de bakplaat en ga door met de rest. Laat de balletjes goed opstijven en haal ze dan pas van de bakplaat.
  13. Bewaar de truffels in de koelkast, maar serveer ze op kamertemperatuur. Als je de truffels in een luchtdicht doosjes in de koelkast bewaart, zijn ze minimaal 2 weken houdbaar. In de vriezer minstens een maand.

Serveertip
Strooi, vlak voor serveren, een beetje groen Matcha-poeder over de truffels ter decoratie.