Thee informatie

Geschiedenis
De theecultuur stamt uit China, waar al ver voor onze jaartelling thee werd gedronken. Volgens een oude legende werd thee rond 2737 voor Christus bij toeval ontdekt door  Keizer Chen Nung, een geleerde kruidenkenner.

In 780 na Christus schrijft Lu Yu het eerste boek over thee: Cha Ching. Daarin beschrijft hij onder andere de plant, de productie, de medicinale aspecten van thee, de waterkwaliteit en de zetmethode. Door de ontdekking van zijn boek weet men dat de geschiedenis van thee heel ver teruggaat.

Pas in het begin van de 17de  eeuw arriveerde de eerste thee in Nederland. Langzaamaan werd de theecultuur ook in ons land populair, vooral onder de elites. Tegen het einde van de 17de eeuw werd theedrinken een gemeengoed en begon de VOC met het verschepen van grotere hoeveelheden thee. In deze periode was de thee voornamelijk afkomstig uit Batavia, Indonesië.

Productie
Thee wordt gemaakt van de Camellia Sinensis Sinensis of de Camellia Sinensis Assamica. Voor de beste thee wordt er gebruik gemaakt van de ‘two leaves and a bud’, oftewel twee blaadjes en een uitloper. De planten groeien in tropische tot subtropische gebieden, op tenminste 700 meter boven zeeniveau. Over het algemeen zegt men dat hoe hoger de theeplantage ligt, hoe beter de kwaliteit van de thee is.

Tegenwoordig halen we onze thee niet meer alleen uit Indonesië, maar uit windstreken van over de hele wereld. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat elke windstreek haar eigen specialiteiten kent. Bovendien geloven wij dat iedere plantage en elke struik zijn eigen smaak en kwaliteiten heeft.

De theeplanten hebben 2 tot 3 jaar nodig om oogstrijp te worden. Het oogsten kan machinaal of handmatig worden gedaan. Veel van onze theesoorten worden met de hand geplukt. Over het algemeen wordt er gezegd dat dit het beste resultaat geeft, maar er worden tegenwoordig ook theesoorten gecultiveerd om machinaal geplukt te worden. Een machinale pluk wil dus niet per definitie zeggen dat de kwaliteit laag is.

Na de pluk ondergaan de theebladeren een verwerkingsproces die per theesoort verschilt. Zo kent zwarte thee een ander proces dan bijvoorbeeld gele thee. Hieronder vindt u per theesoort een korte beschrijving van het productieproces.

ZWARTE THEE
Om zwarte thee te krijgen, worden de bladeren na het plukken binnen verwelkt, gekneusd en vervolgens volledig geoxideerd. Daardoor ontstaat er een theesoort met een volle kleur en een rijke smaak die vele variaties en mogelijkheden kent.

GROENE THEE
Om groene thee de creëren worden te theebladeren, in tegenstelling tot bij zwarte thee, niet gekneusd, verwelkt of geoxideerd, maar gestoomd of gevuurd. Dit proces wordt ook wel de-enzyming genoemd. Het gaat de oxidering tegen en zorgt ervoor dat de thee een groene smaak en geur ontwikkelt waarmee het zich onderscheidt van andere theesoorten.

WITTE THEE
Witte thee wordt gemaakt van de jongste uitlopers van de Camellia Sinsensis Sinensis of de Camelia Sinensis Assamica. Na de pluk worden de bladeren licht verwelkt. In tegenstelling tot bij zwarte thee, worden ze daarna niet gekneusd of geoxideerd, maar gebakken. Daardoor blijven de alle natuurlijk stoffen behouden en ontstaat er een zachte en subtiele smaak, die kenmerkend is voor witte thee.

GELE THEE
Het productieproces van gele thee is te vergelijken met die van groene thee. Net als bij groene thee worden de bladeren niet verwelkt, gekneusd en geoxideerd, waardoor er veel natuurlijke smaken behouden blijven. In tegenstelling tot bij groene thee, worden de bladeren niet gestoomd of gevuurd, maar ondergaan ze een zogenaamd ‘moist- heatingproces’ waardoor de thee gaat zweten. Daardoor is gele thee zachter dan groene thee en ontstaan er aardse en nootachtige tonen.

OOLONG THEE
Bij oolong thee begint het productieproces buiten, in de zon. Nadat daar het verwelkingsproces in gang wordt gezet, worden de bladeren – net als bij zwarte thee- ook binnen verwelkt. Oolong thee is een traditionele theesoort uit Taiwan (voormalig Formosa) die qua bewerkingsproces tussen groene thee en zwarte thee inzit. Dat heeft te maken met de mate van oxidatie: groene thee wordt niet geoxideerd, zwarte thee wordt volledig geoxideerd en oolong thee wordt gedeeltelijk geoxideerd. Oolong thee is te herkennen aan een licht bloemige smaak en de vorm van de thee: kleine bolletjes.

KRUIDEN
Kruiden vormen een belangrijk onderdeel van de theecultuur. Officieel is kruidenthee geen thee, omdat er geen bladeren van de Camellia Sinsensis Sinensis of de Camelia Sinensis Assamica in worden verwerkt. Men spreekt daarom ook wel van een kruideninfusie, dat bestaat uit gedroogde kruiden. Kruidenthee is licht van kleur doordat het kruidenaftreksel geen cafeïne of looizuur bevat.

AROMA'S IN THEE
In sommige van onze theeën worden natuurlijke aroma’s verwerkt, dat is nodig om een constante smaak te creëren. Bij Thee Cultuur, Echte Thee leven we de regels omtrent aroma’s strikt na, niet alleen vanwege de strenge wetgeving, vooral omdat we streven naar een hoge kwaliteit.

Een aroma kan worden gedefinieerd als het geheel aan geuren van een bepaald product, bestaande uit tientallen vluchtige verbindingen. Natuurlijke aroma’s worden door fysicalische, enzymatische of microbiologische technieken uit plantaardige grondstoffen gewonnen. Voorbeelden van fysicalische technieken zijn extractie of destillatie, bij enzymatische of  microbiologische technieken moet u denken aan veranderingen die ook in de natuur plaatsvinden, zoals gisting of omzetting in bacteriën.

Naast natuurlijke aroma's, kan thee ook gearomatiseerd worden met behulp van natuurlijke oliën.

De theesoorten die gearomatiseerd zijn bij Thee Cultuur, Echte Thee zijn:

  • China Supreme Rose, gearomatiseerd met natuurlijke oliën
  • China Finest Jasmin, gearomatiseerd met natuurlijke oliën
  • Zwarte Bosvruchten, gearomatiseerd met natuurlijke  aroma's
  • Green Lemon Sencha, gearomatiseerd met natuurlijke  aroma's
  • Tropical Fruit Cocktail, gearomatiseerd met natuurlijke  aroma's